Η λιπομέτρηση DEXA αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες και αξιόπιστες τεχνολογίες για τη μέτρηση του λίπους και της σύστασης του σώματος. Η τεχνολογία DEXA, πέρα από τη μέτρηση οστικής πυκνότητας, παρέχει ολοκληρωμένες, ακριβείς μετρήσεις του συνολικού ποσοστού σωματικού λίπους, μαζί με τμηματική κατανομή σωματικού λίπους σε περιοχές όπως τα χέρια, τα πόδια, τη μέση και τους γοφούς.

Η τεχνολογία μέτρησης της σύστασης σώματος DEXA παρέχει πολύ πιο ολοκληρωμένες και ακριβείς πληροφορίες από οποιοδήποτε άλλο εργαλείο μέτρησης βάρους και σωματικού λίπους. Τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση όχι μόνο των αλλαγών στο βάρος αλλά και του λίπους που χάνεται ή αποκτάται σε σύγκριση με τη συνολική μυϊκή μάζα. Παρέχει επίσης μετρήσεις του σπλαχνικού λίπους, της μυϊκής μάζας και του μεταβολικού ρυθμού ενός ατόμου.

Με τη λιπομέτρηση DEXA μπορεί να εκτιμηθεί η περιεκτικότητα σε σπλαχνικό λίπος στην περιοχή της μέσης. Το κοιλιακό ή το σπλαχνικό λίπος προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία επειδή είναι βασικός παράγοντας κινδύνου σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας σε μεγαλύτερο βαθμό από το υποδόριο λίπος. Το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται στο βάθος της κοιλιακής κοιλότητας, γεμίζοντας τα κενά μεταξύ των κοιλιακών οργάνων. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η τεχνολογία DEXA παρέχει μετρήσεις που αφορούν την οστική πυκνότητα, μετρά δηλαδή τη μάζα και την πυκνότητα των οστών.

Η μέθοδος DEXA μετρά με εξαιρετικά ποσοστά ακρίβειας την κατανομή λίπους στο σώμα, το ποσοστό συνολικού λίπους σώματος, το δείκτη μάζας λίπους, τον σπλαχνικό λιπώδη ιστό, τον άλιπο ιστό όπως τα όργανα και τους μύες. Μετρά δηλαδή επίσης το ποσοστό της απώλειας ή της απόκτησης μυϊκής μάζας, ενώ παράλληλα προσφέρει αποτελέσματα μέτρησης σωματικού λίπους ανά συγκεκριμένη περιοχή του σώματος και πραγματοποιεί κατηγοριοποίηση του σωματότυπου με βάση το ανδροειδές ή γυναικοειδές πρότυπο.

Η λιπομέτρηση DEXA προσφέρει σημαντικά δεδομένα για την ανάλυση της σύστασης του σώματος. Με αυτό τον τρόπο βοηθά τα άτομα, τους προπονητές και τους διατροφολόγους να παρακολουθούν τα αποτελέσματα της διατροφής και της άσκησης με ακριβή τρόπο. Συνδράμει στον καθορισμό μιας βασικής γραμμής πριν την έναρξη ενός νέου προγράμματος άσκησης ή διατροφής, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην παρακολούθηση της ανάπτυξης των μυών και της απώλειας σωματικού λίπους, αλλά και του ελέγχου της προόδου και της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων διατροφής και άσκησης. Στην κλινική μας υπάρχει και διαιτολογικό τμήμα, το οποίο μπορεί να σας δώσει συμβουλές υγείας και διατροφής, όπως και να σας παρακολουθεί καθ’ όλη την περίοδο που προσπαθείτε να χάσετε περιττό λίπος.

Για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία ο ενδιαφερόμενος δεν πρέπει να φορά ρούχα που να περιέχουν κάποιο μέταλλο όπως κουμπιά ή φερμουάρ. Πριν τη λιπομέτρηση γίνεται ζύγισμα και μέτρηση του ύψους. Έπειτα ο εξεταζόμενος ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι και πραγματοποιείται η σάρωση ενώ παραμένει ακίνητος, η οποία διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Το ποσοστό ακτινοβολίας που εκπέμπεται είναι ελάχιστο, ωστόσο γυναίκες που ενδέχεται να είναι ή είναι έγκυες συνιστάται να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν υποβληθούν στη συγκεκριμένη διαδικασία. Τα αποτελέσματα εξάγονται άμεσα και ο ασθενής λαμβάνει μια λεπτομερή αναφορά.