Διαιτολογικό Τμήμα

Οι βασικοί παράγοντες που ασκούν σημαντική επιρροή στην υγεία είναι η διατροφή, οι καθημερινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η άσκηση, οι περιβαλλοντικοί αλλά και οι κληρονομικοί παράγοντες. Τη μεγαλύτερη βαρύτητα για τη διατήρηση της υγείας κατέχει η διατροφή, διατηρώντας την καλή κατάσταση του οργανισμού, προστατεύοντάς τον παράλληλα από την εμφάνιση κι εξέλιξη πλήθους ασθενειών. Με την τροποποίηση και τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, ακολουθώντας δηλαδή ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, διασφαλίζεται η διατήρηση της υγείας. Το διαιτολογικό – διατροφολογικό μας τμήμα μεριμνά για τη διασφάλιση της υγείας παρέχοντας συμβουλές σχετικά με τη διατροφή, αλλά και εξειδικευμένα διαιτολογικά προγράμματα ανάλογα με κάθε ανάγκη.

Σε περιπτώσεις αυξημένου σωματικού βάρους, διαμορφώνονται πλήρως εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής, ώστε να επιτευχθεί απώλεια βάρους. Μια επιτυχημένη απώλεια βάρους εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη δίαιτα και το πρόγραμμα διατροφής που εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου. Η απώλεια κιλών ενδείκνυται σε περιπτώσεις αυξημένου σωματικού βάρους ή παχυσαρκίας, σε περιπτώσεις δηλαδή που το βάρος υπερβαίνει το όριο που θεωρείται υγιές. Αυτό σε βάθος χρόνου ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα πλήθος χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Για να προληφθούν όλες αυτές οι δυσάρεστες καταστάσεις, παρέχεται πλήρης καθοδήγηση ώστε να διαμορφωθεί ένα απόλυτα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής, το οποίο θα εναρμονίζεται πλήρως με τον τρόπο ζωής, τις προσωπικές ανάγκες και τους στόχους του κάθε ατόμου. Κάθε διατροφικό πρόγραμμα διαμορφώνεται έπειτα από τις κατάλληλες μετρήσεις, όπως η λιπομέτρηση DEXA. Με αυτό τον τρόπο οι έμπειροι συνεργάτες στο διαιτολογικό – διατροφολογικό τμήμα έχουν πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών κάθε ενδιαφερόμενου, ώστε να προσαρμόσουν το κάθε διαιτολογικό πλάνο στις ανάγκες κάθε ατόμου.

Παράλληλα, διαμορφώνονται διατροφολογικά προγράμματα τόσο για αθλητές, όσο και για παιδιά ή εφήβους. Ως προς τα αθλητικά προγράμματα διατροφής, προτείνεται ένα ολοκληρωμένο κι εξατομικευμένο πρόγραμμα στη σωστή ποιότητα, ποσότητα και σε ορισμένο χρονικό περιθώριο πρόσληψης, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και να μεγιστοποιηθεί η αθλητική απόδοση. Το πρόγραμμα τροποποιείται διαρκώς ανάλογα με την προπονητική περίοδο στην οποία βρίσκεται και στους στόχους που επιθυμεί να επιτύχει. Είναι σημαντικό να προσλαμβάνεται επαρκής ποσότητα θερμίδων ανάλογα με το είδος του αθλήματος, την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα των προπονήσεων.

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν επίσης ανάγκη για μια ισορροπημένη διατροφή ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τους, να προληφθεί η παιδική παχυσαρκία αλλά και χρόνια νοσήματα στο μέλλον αλλά και να πραγματοποιηθεί η ενίσχυση της σωματικής και πνευματικής του ανάπτυξης. Γι’αυτό, είναι πολύ σημαντική η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου και υγιεινού προτύπου διατροφής όσο πιο νωρίς γίνεται.