Χημικό Peeling

Όλοι επιθυμούν μια ελαστική, λαμπερή και όμορφη επιδερμίδα. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου τα νεκρά κύτταρα του δέρματος συσσωρεύονται σταδιακά, επηρεάζοντας την όψη του δέρματος, το οποίο παρουσιάζεται θαμπό και κουρασμένο. Για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος και την αποκατάσταση της λάμψης του, το χημικό peeling αποτελεί τον πιο ισχυρό σύμμαχο.

Κατά τη διαδικασία του χημικού peeling εφαρμόζεται στο δέρμα ένα ειδικό χημικό διάλυμα για να βελτιώσει την εμφάνιση και την υφή του. Το διάλυμα αυτό περιέχει δραστικές ουσίες, οι οποίες ωθούν τα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος να αποκολληθούν σταδιακά αποκαλύπτοντας ένα πιο λαμπερό, νεανικό δέρμα. Ειδικότερα, προκαλείται ελεγχόμενη χημική καταστροφή της επιφανειακής στιβάδας της επιδερμίδας, οδηγώντας σε ανάπλαση και αναδόμηση του δέρματος ώστε να επιτρέψει σε νέα υγιή κύτταρα να αναπτυχθούν ξανά.

Το χημικό peeling μπορεί να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων του δέρματος. Οι πιο κοινές δερματικές παθήσεις που αντιμετωπίζονται με τη συγκεκριμένη θεραπεία είναι:

  • Λεπτές γραμμές και ρυτίδες κάτω από τα μάτια ή γύρω από το στόμα
  • Ορισμένοι τύποι ακμής
  • Ήπιες ουλές και σημάδια ακμής
  • Διευρυμένοι πόροι
  • Κηλίδες και γραμμές που έχουν προκληθεί εξαιτίας της φωτογήρανσης από τον ήλιο ή μέλασμα
  • Ανομοιόμορφη υφή δέρματος
  • Τραχεία, ανομοιόμορφη και θαμπή όψη του δέρματος

Το χημικό peeling περιέχει διαφορετικούς τύπους οξέων που έχουν διαφορετικά βάθη διείσδυσης στο δέρμα. Υπάρχουν πολλές επιλογές ανάλογα με την κάθε ανάγκη κι ευαισθησία του δέρματος αλλά και τις επιθυμίες του κάθε ενδιαφερόμενου. Τα πιο διαδεδομένα οξέα που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη θεραπεία είναι το γλυκολικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, τριχλωροξικό οξύ, μαντελικό οξύ και αζελαϊκό οξύ. Το είδος αλλά και η περιεκτικότητα των οξέων που εφαρμόζονται επιλέγονται προσεκτικά έπειτα από αξιολόγηση των αναγκών και της ποιότητας του δέρματος του ατόμου που υποβάλλεται σε αυτή.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το δέρμα καθαρίζεται προσεκτικά ώστε να εφαρμοστεί στη συνέχεια το ειδικό χημικό διάλυμα. Αφού το διάλυμα αφεθεί στην επιδερμίδα για καθορισμένο χρονικό διάστημα, απομακρύνεται και στη συνέχεια εφαρμόζεται ένα καταπραϋντικό και αναπλαστικό διάλυμα. Σταδιακά τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται, και το νέο δέρμα που αποκαλύπτεται είναι συνήθως πιο λείο, με λιγότερες γραμμές και ρυτίδες, έχει πιο ομοιόμορφο χρώμα και είναι πιο λαμπερό.

Μετά από ένα χημικό peeling, το δέρμα πιθανότατα θα παρουσιάσει ερυθρότητα, ερεθισμό κι αίσθημα καύσου. Αυξημένης έντασης χημικό peeling μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ερυθρότητα και οίδημα. Γι’ αυτόν τον λόγο το προσωπικό στο πολυιατρείο μας διαθέτει εξειδίκευση και μακρά εμπειρία στον χώρο. Επίσης, η καθημερινή εφαρμογή αντιηλιακού στο δέρμα μετά τη θεραπεία κρίνεται απαραίτητη. Ταυτόχρονα, μια προστατευτική αλοιφή όπως η βαζελίνη μπορεί να εφαρμοστεί για να καταπραΰνει την περιοχή και τα συμπτώματα θα πρέπει να αρχίσουν να υποχωρούν μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες. Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να επανέλθει πλήρως το δέρμα στη φυσιολογική του κατάσταση και να αναδειχθούν τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα του peeling.