Ανοσολογικές Εξετάσεις

Οι ανοσολογικές εξετάσεις αίματος αφορούν μια σειρά εργαστηριακών αναλύσεων και εξειδικευμένων εξετάσεων, έχουν ως στόχο την ανίχνευση λοιμώξεων ή δυσλειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέσω δηλαδή των ανοσολογικών εξετάσεων εντοπίζονται νοσήματα και διερευνάται η πορεία τους, προκειμένου να εφαρμοστεί η αποτελεσματικότερη δυνατή θεραπεία.

Οι ανοσολογικές εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  • Τον εντοπισμό βακτηριακών, ιικών μυκοπλαστικών και παρασιτικών λοιμώξεων.
  • Την ανίχνευση αφροδίσιων νοσημάτων, που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνρωπο μέσω της σεξουαλικής επαφής, της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα ή αίμα και από την μητέρα στο νεογνό μέσω της γέννας ή του θηλασμού.
  • Τον προσδιορισμό αυτοάνοσων νοσημάτων.
  • Την ανακάλυψη ανοσολογικών ανεπαρκειών.
  • Την επιβεβαίωση ύπαρξης αντιγόνων ιστοσυμβατότητας, εξέταση που διευκολύνει την διαδικασία των μεταμοσχεύσεων, διότι επιβεβαιώνει την συμβατότητα μεταξύ ενός δότη κι ενός λήπτη.
  • Την καταγραφή αλλεργιών.

Με την διεξαγωγή ανοσολογικών εξετάσεων ο ασθενής μπορεί να αντιληφθεί ότι τον έχει προσβάλει κάποια λοίμωξη, να την θεραπεύσει, αλλά και να προλάβει κάποια έξαρση, όπως στην περίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων ή των αλλεργιών. Η επανάληψη επομένως του ανοσολογικού check – up σε σταθερή βάση, αλλά και η επίβλεψη από τον κατάλληλο θεράποντα ιατρό, μπορεί να διατηρήσει την ανοσολογική κατάσταση του ασθενούς σε υψηλά επίπεδα, εξασφαλίζοντάς του μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Στο διαγνωστικό μας κέντρο στο Μαρούσι διεξάγονται ανοσολογικές εξετάσεις και ερμηνέυονται από το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό μας.