Το υπερηχογράφημα παίδων χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει εικόνες των οργάνων και των μαλακών ιστών στο εσωτερικό του σώματος, οι οποίες προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο σε μια οθόνη υπολογιστή. Αν και για τα υπερηχογραφήματα ενηλίκων και παίδων ακολουθείται γενικά η ίδια διαδικασία, οι μικρής ηλικίας ασθενείς απαιτούν διαφορετική προσέγγιση.

Τα υπερηχογραφήματα παίδων μπορούν να πραγματοποιηθούν σε πολλά μέρη του σώματος και εκτελούνται για τη διερεύνηση πλήθους ανατομικών περιοχών και παθήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται υπερηχογραφήματα:

  • Κοιλιακής χώρας που περιλαμβάνει την εξέταση όλων των ενδοκοιλιακών οργάνων όπως το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη, τα νεφρά και τα επινεφρίδια, η ουροδόχος κύστη, το πάγκρεας και ο σπλήνας.
  • Θυρεοειδούς αδένα και παραθυρεοειδών αδένων
  • Εξέτασης δεξιού λαγονίου βόθρου
  • Μαλακών ιστών
  • Μυοσκελετικού συστήματος για την αναζήτηση προβληματικής παθολογίας σε τένοντες, συνδέσμους, μύες, αρθρώσεις, στη σπονδυλική στήλη και το νωτιαίο σωλήνα
  • Ισχίου σε νεογνά και βρέφη για την αναζήτηση τυχόν δυσπλασίας ή ατελούς ανάπτυξης.

Στο υπερηχογράφημα παίδων υπάρχουν διάφορες προετοιμασίες που είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το μέρος του σώματος που εξετάζεται. Στα υπερηχογραφήματα κοιλιάς, το παιδί δεν επιτρέπεται να φάει ή να πιει για ορισμένες ώρες πριν την εξέταση. Ο αριθμός των ωρών που το παιδί δεν μπορεί να φάει εξαρτάται από την ηλικία στην οποία βρίσκεται. Για το υπερηχογράφημα νεφρών, ουροδόχου κύστης και πυέλου το παιδί πρέπει να έχει γεμάτη κύστη, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εξέταση. Αυτό προϋποθέτει την κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού και την αποφυγή ούρησης για μία έως μιάμιση ώρα πριν την εξέταση. Δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία για τα υπερηχογραφήματα μυοσκελετικού συστήματος, εγκεφάλου, θυρεοειδούς, οσχέου και μαλακών μορίων. Σε όλα τα υπερηχογραφήματα παίδων, ένα μέλος της οικογένειας ενθαρρύνεται να μείνει με το παιδί για να το βοηθήσει να αισθανθεί άνετα με τη διαδικασία και να το βοηθήσει να μείνει ακίνητο. Η συνεργασία του παιδιού αποτελεί τον βασικό παράγοντα για την ορθή διεξαγωγή της εξέτασης.