Το triplex αγγείων αποτελεί ένα είδος έγχρωμης υπερηχογραφικής εξέτασης για τη διερεύνηση των αιμοφόρων αγγείων για τον έλεγχο της μορφολογίας τους αλλά και της πορείας του αίματος στο εσωτερικό τους. Μέσα από την απεικονιστική αυτή εξέταση μπορεί να διερευνηθεί η πορεία των αιμοφόρων αγγείων και το μέγεθός τους, να ελέγξει την ύπαρξη τυχόν θρόμβων, στένωσης ή απόφραξης του αυλού τους, ειδικά των καρωτιδικών αρτηριών που οδηγούν στον εγκέφαλο. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να μελετήσει των μεταβολών στη ροή του αίματος τις οποίες προκαλούν οι στενώσεις, αλλά και να αποτρέψει πιθανές παθολογικές καταστάσεις.

Τα αγγεία που εξετάζονται μέσω του triplex είναι:

  • Τα περιφερικά αγγεία, δηλαδή οι καρωτιδικές και οι σπονδυλικές αρτηρίες, οι κροταφικές αρτηρίες, οι αρτηρίες και οι φλέβες άνω και κάτω άκρων.
  • Τα σπλαχνικά αγγεία, δηλαδή η κοιλιακή αορτή, οι νεφρικές αρτηρίες και ο σπληνοπυλαίος άξονας.

Μέσω του triplex αγγείων εξετάζονται τα αντίστοιχα αγγεία, ώστε να ανευρεθούν τυχόν ανατομικές ανωμαλίες ή οργανικές δυσλειτουργίες. Ιδίως σε περιπτώσεις που κάποιο άτομο παρουσιάζει προδιάθεση για στεφανιαία νόσο ή αρτηριακή υπέρταση, πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, έχει υποστεί ισχαιμικό επεισόδιο ή ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής τότε η συγκεκριμένη απεικονιστική εξέταση κρίνεται επιτακτική για τη χαρτογράφηση της προβληματικής παθολογίας και την αποφυγή σοβαρών για την υγεία καταστάσεων. Εάν επίσης υπάρχει υποψία για κιρσούς φλεβών κάτω άκρων ή θρόμβωση είναι απαραίτητος ο έλεγχος των αγγείων και των φλεβών.

Πιο συγκεκριμένα, διενεργείται triplex αγγείων για τις εξής καταστάσεις:

  • Διερεύνηση οξείας αγγειακής θρόμβωσης
  • Διερεύνηση ανεπάρκειας βαλβίδων
  • Αναζήτηση κιρσών στα κάτω άκρα
  • Διάγνωση πνευμονικής εμβολής
  • Διερεύνηση φλεβοθρομβώσεων
  • Προληπτική εξέταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε περίπτωση λήψης αντισυλληπτικών σκευασμάτων
  • Αναζήτηση της παθολογικής αιτίας στην περίπτωση ύπαρξης οιδημάτων και κνησμού στα κάτω άκρα. Διερευνώνται συμπτώματα όπως κράμπες κατά τη διάρκεια της νύχτας, καυσαλγία, αίσθημα βάρους στην περιοχή των ποδιών αλλά και δερματικές παθήσεις όπως έλκη.

Η διαδικασία της εξέτασης είναι εξαιρετικά απλή και εντελώς ανώδυνη και δεν απαιτεί κάποια ειδική προετοιμασία από την πλευρά του ατόμου που υποβάλλεται σε αυτή. Είναι σημαντικό να διενεργείται από ιατρό εξειδικευμένο στην πραγματοποίηση αυτού του είδους εξετάσεων, ώστε να εξαχθεί έγκυρο πόρισμα. Το διαγνωστικό μας κέντρο απαρτίζεται από άρτια καταρτισμένο προσωπικό με μακρά εμπειρία στον χώρο. Η διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται από το σύνολο των αγγείων που εξετάζονται κάθε φορά.