Η ψηφιακή πανοραμική ακτινογραφία δοντιών αποτελεί την κατεξοχήν διαγνωστική εξέταση που διευκολύνει τον εκάστοτε οδοντίατρο να προσδιορίσει ακριβώς το οδοντικό πρόβλημα που υφίσταται και να προτείνει την κατάλληλη μέθοδο θεραπευτικής αντιμετώπισης. Οι ψηφιακές πανοραμικές ακτινογραφίες παρέχουν μεγάλο όγκο διαγνωστικών πληροφοριών και μεγάλη αποτελεσματικότητα, καθοδηγώντας τους οδοντιάτρους και τους γναθοχειρουργούς ώστε να προτείνουν τη βέλτιστη λύση αντιμετώπισης του εκάστοτε ζητήματος.

Οι ψηφιακές πανοραμικές ακτινογραφίες δοντιών μπορούν να βοηθήσουν στην εύρεση προβλημάτων που δεν μπορούν να εντοπιστούν με την κλινική εξέταση. Η εύρεση και η αντιμετώπιση προβλημάτων προτού προλάβουν να εξελιχθούν βοηθά σημαντικά στην αποφυγή της ταλαιπωρίας, την πρόληψη σημαντικών για τον ασθενή ζητημάτων υγείας αλλά και ενδεχομένως την εξοικονόμηση χρημάτων.

Η πανοραμική ακτινογραφία είναι μια συνήθης εξέταση από οδοντιάτρους και στοματοχειρουργούς στην καθημερινή πρακτική και είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο. Καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή από μια συμβατική ενδοστοματική ακτινογραφία και, ως εκ τούτου, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη φθορά των δοντιών, όπως μικρές περιοχές τερηδόνας και λοιπών λοιμώξεων. Διευκολύνει τη διάγνωση της περιοδοντίτιδας, τον εντοπισμό έγκλειστων δοντιών συμπεριλαμβανομένων των φρονιμιτών, λοιπές διαταραχές της γνάθου ενώ παράλληλα βοηθά στη διάγνωση της ιγμορίτιδας.

Η συγκεκριμένη απεικονιστική εξέταση αναδεικνύει τυχόν ζητήματα που αφορούν την οδοντοστοιχία, όπως τις αλλαγές στην κατάσταση και τη θέση των δοντιών, την ύπαρξη αποστήματος, δηλαδή λοίμωξης στη ρίζα ενός δοντιού ή μεταξύ των ούλων και ενός δοντιού, ενώ εντοπίζει τυχόν κύστεις στα οστά της γνάθου, ορισμένους τύπους όγκων και καρκίνο του στόματος. Με την ψηφιακή πανοραμική εκτιμάται η κατάσταση και η θέση των δοντιών, γεγονός που βοηθά στην προετοιμασία για εμφυτεύματα ή εξαγωγές δοντιών, σιδεράκια, οδοντοστοιχίες ή άλλες οδοντιατρικές επεμβάσεις. Στα παιδιά, οι ψηφιακές πανοραμικές ακτινογραφίες καθορίζουν εάν υπάρχει κάποια φθορά, εάν το στόμα διαθέτει αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν όλα όλα τα εισερχόμενα δόντια, αν αναπτύσσονται οι φρονιμίτες ή αν ορισμένα δόντια δεν μπορούν να αναδυθούν μέσα από τα ούλα.

Με την ψηφιακή πανοραμική η εικόνα του εσωτερικού της στοματικής κοιλότητας παρουσιάζεται σε μια οθόνη υπολογιστή για να την δει ο οδοντίατρος και ο ασθενής. Προτιμώνται οι οδοντικές ακτινογραφίες ψηφιακού τύπου επειδή παράγουν λιγότερη ακτινοβολία και επιταχύνουν το ραντεβού στον οδοντίατρο. Προσφέρουν επίσης εικόνες υψηλότερης ποιότητας και διευκολύνουν τη μεταφορά οδοντιατρικών αρχείων άμεσα από το διαγνωστικό κέντρο στον θεράποντα οδοντίατρο ή γναθοχειρουργό. Παράλληλα, η ψηφιακή τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης και βελτίωσης της εικόνας, διευκολύνοντας τον εντοπισμό και των πιο μικροσκοπικών αλλαγών που δεν είναι δυνατό να φανούν σε μια κλινική εξέταση. Στο πολυιατρείο μας διαθέτουμε όλα τα κατάλληλα μέσα και τον εξοπλισμό που χρειάζεται για μια τέτοια εξέταση.