Η ελαστογραφία είναι μια εξέταση που χρησιμοποιεί ανώδυνα ηχητικά κύματα χαμηλής συχνότητας για να ελέγξει την ελαστικότητα των οργάνων του σώματος. Όταν οι ιστοί δεν έχουν ελαστικότητα και είναι δύσκαμπτοι, μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας ασθένειας. Η συγκεκριμένη απεικονιστική εξέταση χρησιμοποιείται για την επισκόπηση ενός πλήθους τμημάτων του σώματος, όπως ο μαστός, ο τράχηλος για την ανεύρεση παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα και των παραθυρεοειδών αδένων, το ήπαρ, ο προστάτης και το μυοσκελετικό σύστημα. H ελαστογραφία συμπληρώνει τη διαδικασία του υπερηχογραφήματος, καθώς τα περισσότερα μηχανήματα υπερήχων διαθέτουν στο λογισμικό τους τη συγκεκριμένη τεχνική, προσφέροντας αποτελέσματα υψηλής διαγνωστικής αξίας.

Η ελαστογραφία μαστού είναι μια νέα υπερηχογραφική τεχνική που παρέχει πληροφορίες για βλάβες του μαστού εκτός από το συμβατικό υπερηχογράφημα και τη μαστογραφία. Η ελαστογραφία παρέχει μια λεπτομερή αξιολόγηση της παθολογίας του μαστού, πραγματοποιώντας έλεγχο για την ανεύρεση βλαβών κακοήθους αιτιολογίας στους ιστούς. Διερευνάται ενδελεχώς η περιοχή του μαστού για τον εντοπισμό κύστεων και καρκινικών αλλοιώσεων, ενώ εντοπίζεται η πλήρης έκταση της πάσχουσας παθολογίας. Η διαδικασία της ελαστογραφίας μαστού μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο διαφορετικές τεχνικές, την ελαστογραφία τάσης και την ελαστογραφία με κύματα διατμήσεως.

Η διαδικασία της ελαστογραφίας θυρεοειδούς λειτουργεί συμπληρωματικά στο κλασικό υπερηχογραφικό έλεγχο του θυρεοειδούς και των λεμφαδένων στην περιοχή του λαιμού. Με αυτό τον τρόπο διερευνάται η σκληρότητα των ιστών, ώστε να αναζητηθεί τυχόν κακοήθεια. Εξετάζεται η ελαστικότητα των μαλακών μορίων του θυρεοειδούς, ώστε να αναδειχθούν πιθανές αλλοιώσεις ή όζοι. Με την εξέταση των όζων διερευνάται η σκληρότητά τους και κατά συνέπεια η πιθανότητα ύπαρξης καρκινικών κυττάρων.

Η ελαστογραφία χρησιμοποιείται ευρέως για την αναζήτηση και διάγνωση παθήσεων στο μυοσκελετικό σύστημα, καθώς ελέγχει τη δυσκαμψία των μυικών ινών, των νεύρων και των τενόντων για την αξιολόγηση λειτουργικών μυϊκών διαταραχών. Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται παράλληλα και σε περιπτώσεις μυϊκών τραυματισμών, ώστε να διαπιστωθεί η έκταση της βλάβης σε κάθε περίπτωση.

Η ελαστογραφία στην περιοχή του ήπατος χρησιμοποιείται για την αναζήτηση και διάγνωση παθήσεων όπως η λιπώδης νόσος του ήπατος και η ίνωση. Η λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται λίπος στο ήπαρ. Αυτό το λίπος μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των κυττάρων και ίνωση. Η ίνωση είναι μια κατάσταση που μειώνει τη ροή του αίματος προς και μέσα στο ήπαρ. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ίνωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στο ήπαρ. Αυτά περιλαμβάνουν κίρρωση, καρκίνο του ήπατος και ηπατική ανεπάρκεια. Όμως η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να μειώσει ή ακόμα και να αναστρέψει τις επιπτώσεις της ίνωσης.